Ο προμαχώνας Santa Lucia

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο προμαχώνας αυτός βρίσκεται στη νοτιοανατολική γωνία του βενετσιάνικου τείχους και μαζί με το συμμετρικό του της νοτιοδυτικής γωνίας (Sciavo) και τους επιπρομαχώνες τους Cavallieri) ήταν τα ισχυρότερα οχυρώμα-τα της πόλης.


Το όνομά του το πήρε από τη μικρή ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Φωτεινής που βρισκόταν εκεί κοντά. Το σχήμα του, που θυμίζει καρδιά, είναι κλασικό για τους προμαχώνες του 16ου αιώνα, αποτέλεσμα μιας εξελικτικής διαδικασίας στο σχεδιασμό των οχυρώσεων από ειδικευμένους μηχανικούς. Ο στρογγυλός ομώνυμος επιπρομαχώνας που βρισκόταν δίπλα στο σημερινό 7ο ∆ημοτικό Σχολείο, ήταν ένα είδος υπερυψωμένου κανονιοστασίου. Το κάτω κανονιοστάσιο ήταν η λεγόμενη «χαμηλή πλατεία» (Piazza Bassa) στην κόγχη του προμαχώνα. Φτιάχτηκε το 1568, δεν είχε προλάβει όμως να ολοκληρωθεί όταν κατέλαβαν οι Τούρκοι τα Χανιά (1645) και έτσι έμεινε χωρίς περιμετρικό τείχος, θυμίζοντας περισσότερο μικρό στρογγυλό λόφο. Τα οχυρώματα αυτά, ήταν συνήθως φτιαγμένα από χαλαρή τοιχοποιία, για να «καταπίνουν» τις βολές των εχθρικών πυροβόλων χωρίς να καταστρέφονται. Η αποκατάσταση του επιπρομαχώνα Lando δίπλα στο 2ο ∆ημοτικό Σχολείο, μας δείχνει πώς ακριβώς ήταν αυτές οι κατασκευές. Αντίθετα με το Lando όμως, από τον επιπρομαχώνα Santa Lucia δεν υπάρχει σήμερα ούτε ίχνος. Ο ομώνυμος καρδιόσχημος προμαχώνας, μισοκατεδαφισμένος και καταχωσμένος τη δεκαετία του '30, βγήκε στην επιφάνεια πριν από λίγα χρόνια έπειτα από εργασίες της αρχαιολογικής υπηρεσίας, ενώ η κατεδάφιση του κινηματογράφου Regina και του παιδικού σταθμού της οδού Ελ. Βενιζέλου, αποκάλυψαν και νέα τμήματα του μνημείου πρόσφατα.

Πριν μερικά χρόνια είχε προγραμματιστεί οικοδόμηση νέου αρχαιολογικού μουσείου στα Χανιά στο χώρο αυτό, χωρίς να ληφθεί υπ’ όψιν η ύπαρξη των ερειπίων του προμαχώνα που βρισκόταν από κάτω. Για το λόγο αυτό, αποφασίστηκε αργότερα η μεταφορά αυτού του έργου στο πρώην στρατόπεδο Χατζηδάκη στη Χαλέπα.

Σήμερα, ολοένα και περισσότερο, συνειδητοποιώ ότι η ιδανική θέση για το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης ήταν ο χώρος του εσωτερικού του προμαχώνα. Με έξυπνες και μοντέρνες λύσεις, μπορεί να γίνει ένα μουσείο αντάξιο της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής της πόλης μας. Περισσότερα γι’ αυτό όμως, στο σχετικό άρθρο σε άλλη σελίδα της εφημερίδας, μαζί με μερικές φωτογραφίες.

Ο χώρος του προμαχώνα χρησιμοποιήθηκε στο 19ο αιώνα για την οικοδόμηση πρόχειρων στρατώνων, για τα οθωμανικά και στη συνέχεια τα διεθνή στρατεύματα.

Στις 19 Μαρτίου του 1897 το αγγλικό περιοδικό Illustrated London News, δημοσίευσε ένα χαρακτικό φτιαγμένο από Άγγλο αξιωματικό που δείχνει των προμαχώνα της Santa Lucia γεμάτο Τούρκους στρατιώτες, έτοιμους για τη βραδινή υποστολή της σημαίας τους και χανούμισσες με τις ομπρέλες τους, να κάθονται απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα. Το κουβούκλιο της σκοπιάς του προμαχώνα, έχει ζωγραφιστεί παραδίπλα από την πραγματική του θέση (βρισκόταν στην αιχμή του οχυρού) για να είναι ορατό.

Την ίδια μέρα, το επίσης αγγλικό περιοδικό Graffic δημοσίευσε άλλο χαρακτικό με Άγγλους στρατιώτες να παίζουν χόκεϊ στο «πεδίο του Άρεως» (γήπεδο) με φόντο τον ίδιο προμαχώνα. ∆ιακρίνεται ο επιπρομαχώνας και η σκοπιά στην κανονική της θέση. Συμπτώσεις!

πηγή: Χανιώτικα Νέα

Διαβάστηκε 1107 φορές