Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Γαβαλοχωρίου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το μουσείο ιδρύθηκε το 1967 και εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1993. Στεγάζεται σε κτήριο που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, και ειδικότερα σπιτιού σε δύο επίπεδα.

Η πλούσια συλλογή εκτίθεται με σύγχρονο μουσειακό τρόπο σε επτά αίθουσες-ενότητες και συνοδεύεται από εποπτικό υλικό, όπως κατατοπιστικά κείμενα, σχέδια, φωτογραφίες και μακέτες.

laografiko gal


Η πρώτη εκθεσιακή ενότητα αφορά το καμαρόσπιτο, τον πιο διαδεδομένο τύπο παραδοσιακού σπιτιού της Κρήτης.

Η δεύτερη ενότητα σχετίζεται με την παραγωγή μεταξιού. Εδώ εκτίθενται γυναικεία ενδύματα, υφάσματα οικιακής χρήσης, καθώς και διακοσμητικά κάδρα που πλαισιώνουν οικογενειακές φωτογραφίες.

Τμήμα της τρίτης αίθουσας του μουσείου καταλαμβάνει η συλλογή αγγειοπλαστικής (λύχνοι, θυμιατά, κανάτες, πιάτα, λεκάνες, πιθάρια), ενώ στο υπόλοιπο τμήμα της αίθουσας εκτίθεται η ιστορική συλλογή, που αποτελείται από όπλα, ζωγραφικά έργα και λιθογραφίες με ιστορικά θέματα, μετάλλια των κατοίκων του Γαβαλοχωρίου, κ.α.


Στην επόμενη αίθουσα μπορείτε να δείτε δαντέλες που έχουν κατασκευαστεί με κοπανέλι (τεχνική διαπλοκής πολλών κλωστών σε κατακόρυφη διάταξη, τυλιγμένων σε 14 μακρόστενα ξυλάκια που ονομάζονται κοπανέλια), ενώ στην ίδια αίθουσα εκτίθενται και δείγματα ντόπιου ξυλόγλυπτου εκκλησιαστικού τέμπλου.

Η τελευταία αίθουσα είναι αφιερωμένη στη λατόμηση και κατεργασία της πέτρας, στην οποία διακρίνονταν οι κάτοικοι του χωριού τα παλαιότερα χρόνια.

Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να δείτε περίτεχνα πέτρινα αντικείμενα, όπως ανώφλια, τζάκια και άλλα είδη λιθοξοϊκής τέχνης, έργα ανωνύμων καλλιτεχνών.

73008 Γαβαλοχώρι Αποκορώνου
Τηλ. 28250-23222, 28250-22625
Από Δευτέρα έως Παρασκευή: 9:00-20:00, Σάββατο: 9:00-19:00, Κυριακή: 10:00-13:30 και 17:00-20:00
Είσοδος: 1,50€

πηγή: τουριστικός οδηγός ΧΑΝΙΑ

Διαβάστηκε 1051 φορές