Λίμνη Κουρνά

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Χωριό της επαρχίας Αποκορώνου, που το διαρέουν τα ρυάκια Δέλφινας και Καβρός. Κουρνοπατήματα λέγονται τα 8 χωριά της περιοχής της λίμνης και αυτά είναι: Δημητρουλιανά, Μουρί, Μπαλαρίνα, Δράμια, Κουρνάς, Κάστελος, Φλακή και Πάτημα. Β.Δ. του χωριού, σε απόσταση 2,5 χιλ., υπάρχει η μοναδική λίμνη της Κρήτης. Η περιφέρεια της είναι 3,5 χιλ. και η έκταση της 1,2 ή 1,4 τετρ. χιλ.

Το αρχαίο όνομα της λίμνης ήταν Κορησία, υπήρχε μάλιστα και ιερό της Κορησίας Αθηνάς. Το όνομα λέγεται ότι το πήρε από την αραβική λέξη κουρνά, που σημαίνει λουτήρας, λίμνη. Η θέα της λίμνης, είναι μοναδική και στα διάφανα νερά της, καθρεπτίζονται τα γύρω βουνά. Στα νερά της δεν υπάρχουν ψάρια, αλλά μόνο χέλια. Στον Κουρνά σώζονται πολύ παλαιές εκκλησίες του Αγ. Γεωργίου και Αγ. Ειρήνης με υπολείμματα βυζαντινών τοιχογραφιών. Επίσης στο χωριό υπάρχει ένα μικρό αλλά εντυπωσιακό σπήλαιο, διακοσμημένο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, το οποίο ανακαλύφθηκε το 1961. Στην λίμνη συγκεντρώνονται τα νερά των βουνών που υπάρχουν τριγύρω από αυτήν, υπάρχουν όμως και δυο πλούσιες πηγές, μέσα σε αυτήν.

Εξ’ αιτίας του σκούρου χρώματος που παίρνουν τα νερά της λίμνης από τον αντικαθρεπτισμό των ορεινών όγκων, γεγονός που τρόμαζε τους ανθρώπους, δημιούργησαν ένα θρύλο γι’ αυτήν. Ο θρύλος αυτός αναφέρεται σε ένα κάτοικο του χωριού που είχε μια πανέμορφη κόρη και μια μέρα πήγαιναν μαζί στις γεωργικές δουλειές. Στο δρόμο η κόρη κουράστηκε, κάθισε σε μια πέτρα και άρχισε να χτενίζει τα μαλλιά της. Στον πατέρα της , βλέποντάς την τόσο όμορφη με τα ξέπλεγα μαλλιά της, δημιουργήθηκε μια κτηνώδης επιθυμία. Η κόρη τον παρακάλεσε να την αφήσει να πει τρία λόγια και είπε : <<Βούλα και βουλολίμνα κι εγώ στοιχειό στη λίμνα>>. Και αμέσως βούλιαξε ο τόπος κι έγινε λίμνη. Ακόμη και σήμερα, κάποιοι κάτοικοι ισχυρίζονται ότι έχουν δει την όμορφη κόρη να προβάλλει από την λίμνη με την ανατολή του ηλίου.

Πάντως και σήμερα ακόμη η λίμνη περιβάλλεται από ένα μυστήριο που ξεκινά από το μύθο. Από τους ντόπιους θεωρείται ‘’άπατη’’ σαν άβυσσος. Ακόμη την ονομάζουν και ‘’αματάτη’’. Έχει ένα κυκλώπειο μάτι. Στην άκρη της λίμνης τα νερά σχηματίζουν με αποχρώσεις μπλε επάλληλους κύκλους στο κέντρο των οποίων η πηγή, ο ‘’ανάβολος’’ αναβλύζει. ( το βαθύτερο σημείο της λίμνης βρίσκεται 3,5 μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μάλιστα λένε, ότι κάποιοι άνθρωποι που μπορούν και βλέπουν φαντάσματα, είναι σε θέση να δουν κάποιες φορές μέσα στο μεσημέρι την κοπέλα, να χτενίζει τα ξανθά της μαλλιά στην μέση της λίμνης.

Διαβάστηκε 743 φορές