Τ.Ε.Ι. Χανίων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Περίληψη

Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης (Χανιά) ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1985. Από την πρώτη στιγμή είχε ως βασικό του στόχο την παροχή σύγχρονων προγραμμάτων εκπαίδευσης και έρευνας σε τεχνολογικούς τομείς με ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή της παρεχόμενης γνώσης και στην πράξη από τους αποφοίτους του, συμβαδίζοντας με αυτόν τον τρόπο και με το χαρακτήρα των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην Ελλάδα. Παράλληλα ανέπτυξε και ερευνητική δραστηριότητα σε τεχνολογίες αιχμής που σχετίζονταν με εφαρμογές νέων τεχνολογιών ή με το περιβάλλον.

tei-xanion

Επιπλέον, μέσα από υλοποίηση προγραμμάτων, συνεργασιών και άλλων δραστηριοτήτων το Τ.Ε.Ι. Κρήτης ανέπτυξε δεσμούς με κοινωνικούς, παραγωγικούς και λοιπούς φορείς σε επίπεδο Κρήτης αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη γενικότερη πρόοδο και ανάπτυξη ενώ παράλληλα ισχυροποίησε τη θέση του ως ένα Ίδρυμα αξιόπιστο και αποτελεσματικό όσον αφορά τις δραστηριότητές του.

Εισαγωγή

Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης (Χανιά) ιδρύθηκε με το νόμο 1404/83 και άρχισε να λειτουργεί το 1985. Στην αρχή είχε μόνο ένα Τμήμα, το Τμήμα Ηλεκτρονικής. Ο αρχικός χώρος εγκατάστασης του, υπήρξε ασφυκτικός για να στεγάσει μία Σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ως τούτου από το 1986 ξεκίνησαν προσπάθειες ανεύρεσης νέου χώρου. Τελικά το 1992 ξεκίνησε η οικοδόμηση νέου κτιρίου σε νέο χώρο εντός της πόλης των Χανίων στην περιοχή Χαλέπα. Το κτίριο της Σχολής προϋπολογισμού 600.000.000 δρχ. ολοκληρώθηκε στην Α’ Φάση του το 1996. Διαθέτει 3.800 τ.μ. χώρους διοίκησης, γραφεία, αίθουσες διδασκαλίας, εργαστηριακούς χώρους, βιβλιοθήκη και λοιπούς χώρους. Με τον καιρό στο συγκεκριμένο κτίριο έγιναν προσθήκες και αλλαγές στο εσωτερικό του προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εκθετικά αυξανόμενες διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες που προέκυπταν με το χρόνο. Στη Β’ Φάση χτίστηκε και το αμφιθέατρο του Παραρτήματος Χανίων 200 θέσεων με πλήρη εξοπλισμό οπτικοακουστικών μέσων και άλλους χώρους (γραφεία, αίθουσα συνεδριάσεων και λοιπούς βοηθητικούς χώρους). Στη Γ’ Φάση που βρίσκεται σε εξέλιξη υλοποιείται η ανέγερση νέου κτιρίου περίπου 4.000 τ.μ. με αίθουσες διδασκαλίας, εργαστηριακούς χώρους και γραφεία

Στην Δ’ Φάση που ξεκινά το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005 σχεδιάζεται η παραχώρηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκτασης περίπου 100 στρεμμάτων στην περιοχή του Δήμου Σουδας με στόχο την ανάπτυξη Αυτόνομου και πολυδύναμου Campus για την στέγαση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων της Σχολής στην παρούσα αλλά και το σημαντικότερο στην μελλοντική της μορφή. Στόχος είναι η ένταξη των νέων κτιριακών υποδομών στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του ΥΠΕΠΘ καθώς και στο 4ο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης. Σε όλα τα χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του, η Σχολή του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης (Χανιά) χρειάστηκε να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα. Πιο σημαντικά από αυτά ήταν η έλλειψη κτιριακών υποδομών, εργαστηριακού εξοπλισμού, μόνιμου εκπαιδευτικού και ερευνητικού προσωπικού.

Στο χρονικό διάστημα 1985-2005 τέθηκαν οι βάσεις για τη αναδιαμόρφωση και επέκταση του. Συγκεκριμένα: - το Τμήμα Ηλεκτρονικής που υπήρχε από την αρχή της λειτουργίας του συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, - για το χρονικό διάστημα 1998-2005 λειτουργεί υπό την ευθύνη του Τμήματος Ηλεκτρονικής Πρόγραμμα Σπουδών Επιλογής με την ονομασία «Τμήμα Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων Η/Υ», - το 1999 ξεκινά τη λειτουργία του το νέο Τμήμα «Τεχνολογίας Συστημάτων Διαχείρισης Φυσικών Πόρων» και το οποίο μετονομάζεται σε Τμήμα «Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος», - από τις 17/9/2003 (αρ. ΦΕΚ222/ τ.Α’) τα δύο Τμήματα (Ηλεκτρονικής και Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος) ανεξαρτητοποιήθηκαν από τη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Κρήτης οπότε συγκροτήθηκε και επίσημα το Παράρτημα Χανίων, για το οποίο έχει προταθεί η μετονομασία σε Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Το ζήτημα εκκρεμεί για διοικητικούς κυρίως λόγους. Η παρουσία του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης στα Χανιά είναι πλέον καταξιωμένη στην τοπική κοινωνία. Θεωρείται ένα σημαντικό ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης που έχει κάνει έντονη την παρουσία του σε όλη την Κρήτη, ενώ με τις πολλές συνεργασίες που έχει αναπτύξει με άλλα ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό έχει γίνει και ευρύτερα γνωστό.

πηγή: Νομαρχία Χανίων

Διαβάστηκε 887 φορές