Το Παλάτι

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Οπως ξερουμε, δυο κτήρια των χανιων είχαν αυτόν τον προνομιακό χαρακτηρισμό: Το ένα στο «Καστέλλι» της παλιάς πόλης, που στέγαζε τα γραφεία του πρίγκιπα Γεωργίου μετά το 1897 και το άλλο στη Χαλέπα, που αποτέλεσε την κατοικία του. Το πρώτο πολλές φορές συγχέεται με το κατεστραμμένο στα 1897 Διοικητήριο των πασάδων της Κρήτης (που ο λαός ονόμαζε σεράι ή κονάκι και όχι παλάτι), γιατί βρισκόταν δίπλα του. Το δεύτερο, επιλέχτηκε σαν το καταλληλότερο κτίσμα της πόλης, για να στεγάσει τον πρίγκιπα στη έδρα των διπλωματικών ζυμώσεων, τη Χαλέπα.

palatiΕπιχρωματισμένη καρτ ποστάλ της περιόδου του Ζαίμη, η πρόσοψη του κτηρίου με τα κουβούκλια των δυο σκοπών στην είσοδο. Στη θέση των δυο γλαστρών στις παραστάδες της αυλόπορτας, υπήρχαν την εποχή του πρίγκιπα δυο φανάρια. Τα παράθυρα είναι ακόμη «γερμανικού τύπου» και δεν έχουν φυτευτεί τα δέντρα στο μονοπάτι της εισόδου.

Ο πρίγκιπας δεν κατοίκησε αμέσως μετά την άφιξη του εκεί, αλλά για κάποιο διάστημα διέμενε στο νεόκτιστο τότε, λαμπρό νεοκλασικό κτήριο που σήμερα στεγάζει το ξενοδοχείο «Βιλελμίνη» στην οδό Μπετόλο, που βρισκόταν σχετικά κοντά στο γραφείο του.

Το σπίτι όμως της Χαλέπας είχε πιο κατάλληλη διαρρύθμιση, αυλές, ελευθέρους χώρους κ.λπ., ό,τι χρειαζόταν δηλαδή για να τακτοποιηθούν οι άμαξες του πρίγκιπα, ένας μικρός ζωολογικός κήπος και να εγκατασταθούν οι δυο υπασπιστές του, Λεμπέσης και Καρβουνης. Το αρχοντικό αυτό χτίστηκε από τον εγκαταστημένο στην Κωνσταντινούπολη έμπορο και τροφοδότη του Αγγλικού στόλου, Θεμιστοκλή Μιτσοτάκη, το 1882. Δίπλα ακριβώς είχε χτιστεί δυο χρόνια νωρίτερα το σπίτι του Κυριάκου Βενιζέλου, του πατέρα του Ελευθέριου.

Η έκταση του οικοπέδου ήταν πέντε στρέμματα. Μηχανικός ήταν πιθανότατα ο Ιταλός Ν. Μαγκουζο, που το έχτισε στον τύπο της βίλας. Στο ισόγειο οι χώροι υποδοχής και η κουζίνα και στον όροφο, τα υπνοδωμάτια κ.λπ.

Ο πλούσιος ιδιοκτήτης διέθεσε πολλά λεφτά για να το κάνει όσο το δυνατόν πολυτελέστερο, συγκεκριμένα το χτίσιμο του στοίχισε 45.000 ναπολεόνια και ο εξοπλισμός 25.000.

palati2Mέρος των χώρων υποδοχής στο ισόγειο. Εντυπωσιάζει ο πλούτος και η ποιότητα των επίπλων, η «τίγρης» στο πάτωμα και τα απειράριθμα κάδρα.

Η σχετικά λιτή συμμετρική πρόσοψη στολίζεται με δυο κόγχες για αγάλματα και μεγάλο μπαλκόνι που πατάει σε λίθινους κίονες. Το εσωτερικό του ήταν μεγαλοπρεπέστερο με ξυλόγλυπτα ταβάνια, ταπετσαρίες και χαρακτηριστική επίπλωση. Τα ξύλα είναι κέδροι Λι-βάνου, οι κουπαστές του εξώστη είναι από κρύσταλλο και οι διάφορες επενδύσεις από μάρμαρο Πεντέλης. Στα βόρεια του κτηρίου, δίπλα στο σημερινό δρόμο προς τα Ταμπακαριά, υπάρχει ευμεγέθης πέτρινη θολωτή δεξαμενή, που συναντιέται και σε άλλα αρχοντικά της Χαλέπας.

Μετά την εκδίωξη του πρίγκιπα, εγκαταστάθηκε εκεί ο νέος αρμοστής, Αλέξανδρος Ζαίμης. Έκανε αρκετές αλλαγές, κυρίως στο εσωτερικό, όπου ξήλωσε τα ταβάνια. Στην πρόσοψη άλλαξε τα κουφώματα των παράθυρων από εξωτερικά «γερμανικά» σε «γαλλικά», δημιουργώντας νέα πλαίσια και φύτεψε τα δέντρα αριστερά και δεξιά του μονοπατιού από την αυλόπορτα ως την κυρία είσοδο.

Από το 1937 ως το 1940 το κτήριο χρησιμοποιήθηκε για στρατιωτικό νοσοκομείο, ενώ οι Γερμανοί αργότερα το χρησιμοποίησαν σαν Στρατηγείο. Μετά την Κατοχή χρησιμοποιήθηκε σαν κατοικία του κληρονόμου του αρχικού ιδιοκτήτη, ομώνυμου του Θεμιστοκλή Κ. Μιτσοτάκη, ιδρυτή της Ιστορικής, Λαογραφικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Κρήτης (ΙΛΑΕΚ), τα γραφεία της οποίας στεγάστηκαν για αρκετά χρόνια στον ίδιο χώρο. Σήμερα, το κτήριο ανήκει στους κληρονόμους του και εγκαταλλειμένο περιμένει υπομονετικά την ώρα της αποκατάστασης του.

Τα ονόματα των Ύπατων Αρμοστών - Γενικών Διοικητών της Κρήτης που κατοίκησαν εκεί είναι: Πρίγκιπας Γεώργιος, Αλέξανδρος Ζαίμης, Στέφανος Δραγούμης, Λουκάς Κανακάρης Ρουφος.

Χανιώτικα Νέα - Διαδρομές - Μανώλης Μανούσακας

Διαβάστηκε 1669 φορές