Οδός Τζανακάκη (Νοτιοδυτική Πλευρά)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το πρώτο αξιόλογο οικοδόμημα που συναντούσε κανείς μπαίνοντας από την πλατεία Αγοράς στην οδό Τζανακάκη, ήταν το ξενοδοχείο «Ψηλορείτης». Ήταν ένα ογκώδες διώροφο οικοδόμημα απλοποιημένου νεοκλασικού ρυθμού, με μεγάλο μπαλκόνι και κεραμοσκεπή. Ήταν δίπλα στο «Λόντον μπαρ» και στο ισόγειο του υπήρχαν καταστήματα και η Ιονική τράπεζα (εκεί όπου αργότερα βρισκόταν το καθαριστήριο «Τζέμινι»).

odtzaO δρόμος λεγόταν τότε Διαδόχου Κωνσταντίνου. Δεσπόζει η μορφή του Αλή Γκογκό, ενός πανύψηλου νέγρου από τους χαρακτηριστικούς τύπους της πόλης πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Μετά το κλείσιμο του ξενοδοχείου, στον όροφο στεγάστηκαν γραφεία, ενώ τη δεκαετία του '90, προστέθηκε ένας δεύτερος όροφος από ελαφριά κατασκευή. Στην απέναντι γωνία με την οδό Βολου-δάκηδων, Βρίσκεται το μέγαρο Παπαδό-πετρου, ένα εντυπωσιακό διώροφο νεοκλασικό. Κτίστηκε σε σχέδιο Μιχ. Σαββάκη, από τον εργολάβο Αλ. Πλατσιδάκη, για να στεγάσει το σπίτι και το γραφείο του δουλευτή Γ. Παπαδόπετρου. Οι κύριες προσόψεις του κτηρίου, έγιναν από πελεκητή πέτρα, ενώ η κύρια είσοδος αποτελείται από ένα εντυπωσιακό δυτικότροπο πυλώνα που επιστέφεται από μαρμάρινο μπαλκόνι. Το κτήριο δωρήθηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης από τους τελευταίους ιδιοκτήτες του και σήμερα τελεί υπό κατάληψη. Δίπλα του σωζόταν μέχρι τη δεκαετία του '60, ένα ισόγειο κεραμοσκεπές κτίσμα με οθωμανικές επιρροές του β' μισού του 19ου αιώνα. Σ' αυτό στεγαζόταν κατάστημα και στο ανατολικό του τμήμα δικηγορικό γραφείο. Η ιδιαιτερότητα του ήταν τα ημικυκλικά ανώφλια στις πόρτες και τα παράθυρα του, που θύμιζαν έντονα το Γιαλί Τζαμισί και τα γύρω του καταστήματα στο λιμάνι. Τέτοια ανοίγματα διέθεταν συνολικά έξι κτήρια της οδού Τζανακάκη.

Στα επόμενα οικόπεδα, που είχαν μικρότερες διαστάσεις, υπήρχαν ισόγεια κτίσματα, με σημαντικότερο το γωνιακό κτίσμα νεοκλασικού ρυθμού, που τμήμα του ανήκε στον επιχειρηματία Γεώργιο Μελαμπιανάκη και στο υπόλοιπο στεγαζόταν Βενζινάδικο. Δίπλα του υπήρχε προπολεμικά ισόγειο πέτρινο κτίσμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της όψιμης Τουρκοκρατίας. Ακολουθεί ένας μικρός ιδιωτικός δρόμος, σήμερα πεζόδρομος και αμέσως μετά (προς τα ανατολικά), υπήρχε το επιβλητικό διώροφο μέγαρο του έμπορα Ανδρουλιδάκη, που για πολλά χρόνια ασχολούνταν με εισαγωγές και εξαγωγές. Το οικοδόμημα αυτό, σε ώριμο νεοκλασικό ρυθμό με λιθόκτιστη πρόσοψη, στέγασε πριν την Ένωση της Κρήτης τη Ρωσική πρεσβεία, που είχε μεταφερθεί από τη Χαλέπα. Ίσως σ' αυτό έπαιξαν ρόλο οι μεγάλες εμπορικές σχέσεις του ιδιοκτήτη με την τσαρική Ρωσία και βέβαια η μετατόπιση του οικονομικού ενδιαφέροντος προς την περιοχή του σημερινού κέντρου της πόλης. Το οίκημα, πριν να κατεδαφιστεί στα τέλη της δεκαετίας του '60,στέγασε για αρκετά χρόνια την κλινική Λελεδάκη. Σήμερα στη θέση του βρίσκεται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ακριβώς δίπλα του βρισκόταν το αρχοντικό του χρυσοχόου Παπαμιχελάκη, διώροφο πρώιμο νεοκλασικό, με οθωμανικές επιρροές (καμάρες κ.λπ., που τις συναντάμε και στην τοπική αρχιτεκτονική παράδοση). Το κτήριο αρχικά ήταν διώροφο, αλλά στις αρχές της δεκαετίας του 70 προστέθηκε τρίτος όροφος με α- πλουστευμένα αρχιτεκτονικά στοιχεία, που δεν επηρέασε σημαντικά το ύφος του. Σήμερα, στο ίδιο κτήριο πραγματοποιούνται εργασίες μετατροπής του ισογείου σε κατάστημα.

Χανιώτικα Νέα - Διαδρομές - Μανώλης Μανούσακας

Διαβάστηκε 747 φορές